slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Jogurtowiec z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto na bazie jogurtu greckiego. Do tego dodajemy soczyste gruszki i galaretkę i mamy super ciasto do kawy. Polecam.

Jogurtowiec z gruszkami

Składniki:

Jogurtowiec z gruszkami

 

  • biszkopt: 1 jajko
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki

 

 

  • oraz: 4 świeże gruszki (średnie "konferencja")
  • 1 galaretka cytrynowa w proszku
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z gruszkami
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, odstawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do przestudzenia. Obieramy dwie gruszki, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i układamy na ostudzonym biszkopcie.

Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy delikatnie przestudzoną i ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelewamy masę jogurtową na biszkopt z gruszkami i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, obieramy pozostałe gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę. Układamy kawałki gruszki na masie jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień.