Sposób przygotowania:
Gruszkowiec po królewskuBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier, a gdy cukier się rozpuści dodać żółtka wymieszane wcześniej z octem.
W misce wymieszać mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 25- 35 min. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu ściąć wierzch biszkopta.
Masa gruszkowa
Gruszki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusić na małym ogniu aż zmiękną. Do gorącej masy gruszkowej dodać galaretkę gruszkową i mieszać aż się rozpuści. Masę zdjąć z ognia i wystudzić. Gdy masa zaczyna lekko tężeć, wyłożyć ją na zimny biszkopt i wstawić do lodówki na około 30 min.
Masa śmietanowa
Śmietanę z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywną pianę. Gotową masę śmietanową wyłożyć na masę gruszkową i ciasto włożyć do lodówki.
Dekoracja
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i rozsmarować na sztywnej śmietanie. Posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.