mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Gruszkowiec wg mitrofi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z gruszkami.

Gruszkowiec wg mitrofi

Składniki:

Gruszkowiec wg mitrofi

 

  • 120g margaryny
  • 10 lyzek cukru białego
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g gruszek
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • opcjonalnie lody

Sposób przygotowania:

Gruszkowiec wg mitrofi
Na początku miękką margarynę utrzeć w misce na gładką masę z 8 łyżkami białego cukru. Ciągle ubijając dodawać po kolei jajka, a następnie mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać gruszki pokrojone w dość drobną kostkę posypać je pozostałymi 2 łyżkami cukru. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 45 minut.Stan jego surowości zawsze można sprawdzić używając specjalnego drewnianego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i kroić w kawałki.Ciepłe ciasto serwować z lodami o ulubionym smaku. Smacznego.

Tagi:

lody jajko jajka