Sposób przygotowania:
Gruziński deser z dyni.
Dynię umyć,ściąć czubek,wyjąć łyżką miąższ wraz z pestkami.Jeszcze raz umyć.Miąższ drobno posiekać,dodać ugotowany na sypko ryż.Śliwki namoczyć,pokroić w paseczki,a jabłka w słupki.Owoce
dodać do dyni i ryżu.Dodać cukier,cynamon i sól.Dobrze wymieszać
i otrzymanym nadzieniem wypełnić pustą dynię.Przykryć ściętym czubkiem.Ułożyć na natłuszczonej brytfannie i wstawić do mocno
nagrzanego piekarnika.Zapiec.Każdą porcję polać stopionym masłem
dodać do dyni i ryżu.Dodać cukier,cynamon i sól.Dobrze wymieszać
i otrzymanym nadzieniem wypełnić pustą dynię.Przykryć ściętym czubkiem.Ułożyć na natłuszczonej brytfannie i wstawić do mocno
nagrzanego piekarnika.Zapiec.Każdą porcję polać stopionym masłem