Sposób przygotowania:
Chaczapuri - gruziński chleb serowy
Mleko i jogurt podgrzewamy do około 35 stopni C i rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto, które przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości. Ponownie wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy łączymy z jajkiem. Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Spłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy łączymy z jajkiem. Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Spłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).
agabi22