kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chaczapuri - gruziński chleb serowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna gruzińska potrawa występująca w różnych odmianach. Ta nazywa się chaczapuri imeruli i jest drożdżowym plackiem nadzianym mieszanką serów. Przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Chaczapuri - gruziński chleb serowy

Składniki:

Chaczapuri - gruziński chleb serowy

podstawowe

  • (na 4 duże placki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml mleka pełnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1,1 kg mąki pszennej
  • Farsz:
  • różnych rodzajów, fata, mozarella, żółte, bryndza, twaróg (ja użyłam sera jadel, fety i goudy)
  • jajko

Sposób przygotowania:

Chaczapuri - gruziński chleb serowy
Mleko i jogurt podgrzewamy do około 35 stopni C i rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto, które przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości. Ponownie wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy łączymy z jajkiem. Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Spłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).