jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Gryczanka z warzywami i pokrzywą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza z warzywami korzeniowymi z dodatkiem młodych liści pokrzywy, masła i pieprzu ziołowego może być zdrowym dodatkiem do pieczeni.

Gryczanka z warzywami i pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczanka z warzywami i pokrzywą

 

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • pęczek młodej pokrzywy

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczanka z warzywami i pokrzywą
Myjemy kaszę w letniej wodzie, odsączamy. Zalewamy wodą (podwojona objętość kaszy), solimy dodajemy pieprz i wstawiamy na ogień. Obieramy warzywa, ścieramy je w łezkę. Dodajemy do kaszy wraz z łyżką masła. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż kasz wpije cały płyn. Myjemy i siekamy młode liście pokrzywy (czubki). Dodajemy do kaszy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zawijamy w koc . Odstawiamy na 15 minut. Podajemy z pieczenią. Ja podałam z pieczoną szynką wieprzową i sosem śliwkowym.
Gryczanka z warzywami i pokrzywą
Myjemy kaszę w letniej wodzie, odsączamy. Zalewamy wodą
Gryczanka z warzywami i pokrzywą
Obieramy warzywa po czym ścieramy je w łezkę.
Gryczanka z warzywami i pokrzywą
Dodajemy do kaszy wraz z łyżką masła. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż kasz wpije cały płyn.
Gryczanka z warzywami i pokrzywą
Myjemy i siekamy młode liście pokrzywy (czubki).