WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Grzanki prowansalskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzanki prowansalskie to grzanki zrobione z bagietki pokrojonej na plasterki, usmażone z masłem i ziołami prowansalskimi. Idealne do sałatek czy zupy.

Grzanki prowansalskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Grzanki prowansalskie

ETAP 1:

Bagietkę (może być lekko czerstwa) pokroić na plastry o grubości ok. 1 centymetra.

Każdy plasterek bagietki posmarować z każdej strony masłem.

Następnie doprawić kromki bagietki solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zioła prowansalskie rozetrzeć w rękach i oprószyć nimi kromki bagietki.

Na suchą patelnię teflonową przełożyć plasterki i smażyć aż nabiorą rumianego koloru z obu stron. Zdjąć z patelni na talerz.

Podawać na gorąco lub po wystygnięciu jako dodatek do zup np. kremu z pomidorów lub sałatek.

Można też chrupać jako przekąskę.

Grzanki prowansalskie
Usmażone grzanki prowansalskie przed zdjęciem z patelni
Grzanki prowansalskie
Przyprawione kromki bagietki włożone na patelnię
Grzanki prowansalskie
Plastry bagietki doprawione solą, pieprzem i ziołami
Grzanki prowansalskie
Kromki bagietki posmarowane masłem przed doprawieniem

Tagi:

grzanki