darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Grzanki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przed podaniem każdą grzankę można ozdobić listkiem zielonej pietruszki.

Grzanki z serem

Składniki:

Grzanki z serem

 

  • 15 dkg sera (cheddar lub tylżycki)
  • 1 filiżanka gęstego sosu beszamelowego
  • bulka wrocławska
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Grzanki z serem
Ser pokrajać w drobne kawałki lub utrzeć na grubej tarce. Gorący beszamel wymieszać z przygotowanym serem. Powinna powstać gęsta masa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę wrocławską pokrajać w cienkie kromki. Przygotowane kromki lekko obrumienić na maśle, a następnie na każdą nałożyć porcję przygotowanego beszamelu. Ułożone na blasze kanapki wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić, wyłożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać. Przygotowaną masę beszamelową można nakładać na krakersy i zrumienić podobnie jak grzanki w piekarniku. Uważać, nie przetrzymywać długo. Zrumienić powinna się jedynie powierzchnia masy. Przed podaniem każdą grzankę można ozdobić listkiem zielonej pietruszki.

Tagi:

sery sosy ser