Sposób przygotowania:
Grzybek biszkoptowy z truskawkami
Truskawki umyć obrać i pokroić w plastry. Zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić. Żółtka oddzielić od białek i ubić mikserem na jasna puszystą masę z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodać sól, make i wymieszać.Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Mocno rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju, wlać masę jajeczną, przykryć patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu ok. 5 minut. Gdy masa się zetnie i zrumieni od spodu, odwrócić na drugą stronę ( ja użyłam dwóch łopatek, bo grzybek jest duży i mocno rośnie), znów dodać 1 łyżkę oleju i smażyć aż spód się zrumieni (ok. 2 minut). Gotowy grzybek przełożyć na talerz (położyłam odwrócony talerz na powierzchni patelni i całość odwróciłam, tak, że grzybek został na talerzu), wyłożyć na wierzch truskawki i inne owoce, udekorować serkiem, lub śmietaną. Grzybek pod wpływem owoców trochę siądzie, ale jest przepyszny! Porcja dla 3-4 osób.
kasiunia.1981