lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Grzybki

  • 35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 43

Smaczne ciasteczka,grzybki wszystkie jadalne:)

Grzybki

Składniki:

Grzybki

 

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 surowe białko
  • 1/3 szklanki maku
  • krem do tortów waniliowy np.Gellwe
  • gotowa polewa do tortów czekoladowa i wiśniowa

Sposób przygotowania:

Grzybki
Z mąki,margaryny i śmietany zagnieść ciasto.Zostawić na 1 godzinę w lodówce.Po schłodzeniu rozwałkować jak na makaron.Szklanką wycinać krążki,tak żeby były pary.Jedną część krążków upiec na wierzchu foremek do babeczek w pozostałych krążkach wyciąć na środku dziurkę(nawet obrączką).Z odpadów ciasta po wycinaniu krążków zrobić trzonki do grzybków,maczać jeden koniec w białku i potem w maku.Ułożyć wszystkie części na blaszce i upiec na złoty kolor w 190 stopniach C.Po wystudzeniu nadziewamy kapelusze kremem( przygotowanym według opisu podanego na opakowaniu), i przykrywamy częścią z dziurką i w otwór mocujemy trzonki grzybków.Smarujemy kapelusze grzybków polewą .Na "muchomorkach" z reszty kremu robimy kropki.

Tagi:

tort mak