Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Grzybki duszone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grzybki,masełko,cebulka...Pycha...

Grzybki duszone

Składniki:

Grzybki duszone

 

  • 1 kg świeżych grzybów (ja miałam podgrzybki,borowiki i kurki)
  • 2-3 cebule
  • 1/3 kostki masła
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Grzybki duszone
Grzyby dokładnie oczyścić.Wymyć pod bieżącą wodą.Odsączyć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dobrze zeszklić na maśle.Do cebuli dodać pokrojone w plastry grzyby.Dusić pod przykryciem parę minut.Doprawić solą i pieprzem.Przykryć i dusić około godziny,często mieszając (można podlać bardzo niewielką ilością wody)Na koniec jeszcze (o ile trzeba )doprawić.Można dodać śmietanę,posypać natką pietruszki lub zagęścić mąką,ale ja wolę bez dodatków.Wspaniale smakują zarówno ze świeżutkim pieczywem oraz jako dodatek do obiadowych dań mięsnych.

Tagi:

grzyby