aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Grzybki duszone 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Są swietne na - przekaskę - robiłam je pierwszy raz i jak dla mnie super

Grzybki duszone 3

Składniki:

Grzybki duszone 3

 

  • 1 kg grzybów leśnych : rydze, gąski, borowiki, maślaki, kożlarze
  • 15 dag masła
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzybki duszone 3
Grzyby dokładnie oczyścic, umyj, bardzo starannie sączyć, małe pozostaw w całości, większe pokrój, najlepiej zrobić to w możliwie krótkim czasie po zebraniu. Posól i duś na maśle pod przykryciem ok.15 min. , odparuj, dodaj pieprz i rozpuszczony w łyżce przegotowanej wody kwas cytrynowy. Grzybami napełnij wyparzone słoiki, by nie było wolnych przestrzeni, zamknij je, pasteryzuj ok. 45 min. , schłódż, sprawdż szczelność zamknięcia. Od czasu do czasu sprawdzać, czy się nie psują.

-Smacznego-

Tagi:

grzyby