Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

grzybki marynowane mojej mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jeden z moich znajomych mawia "że do wódeczki muszą być grzybeczki" :)

grzybki marynowane mojej mamy

Składniki:

grzybki marynowane mojej mamy

 

  • około 1 kg grzybów leśnych (tak naprawdę nigdy ich nie ważę, ile mam, z takiej ilości robię)
  • 3 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 6 - 7 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:

grzybki marynowane mojej mamy
oczyszczone grzyby obrotowujemy we wrzątku przez około 5 minut. następnie grzyby przecedzamy i jeszcze raz zagotowujwmy w 3 szklankach wody z dodatkiem cukru, soli, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy ocet, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. gotujemy jeszcze 5-10 minut i wraz z zalewą przekładamy do małych słoików dokładnie zakręcamy. pasteryzujemy około 5 minut

Tagi:

grzyby