iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Grzybki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię zbierać grzyby, a potem ja przetwarzać na zimę w słoiki oraz mrozić. W takim wydaniu są bardzo pyszne, otwieram je jako dodatek do obiadów a także na gościny jako przekąska.

Grzybki w sosie pomidorowym

Składniki:

Grzybki w sosie pomidorowym

 

  • 2 kg maślaków,
  • 1 kg cebuli,
  • 10 ziarnek ziela angielskiego,
  • 4 listki laurowe,
  • łyżka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Grzybki w sosie pomidorowym
Cebulę kroimy w piórka, szklimy chwilę na łyżce oleju. Grzyby należy obgotować w słonej wodzie, następnie przecedzić. Doprowadzamy do wrzenia 1 litr osolonej wody, dodajemy grzyby, cebulę, koncentrat, listki, ziele angielskie, pieprz, ocet, cukier. gotujemy wszystko 15 min. Gorące przekładamy w słoiki i pasteryzujemy 30 min.

Tagi:

pomidory