kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Grzybki w zalewie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Grzybki na zimę, bo ochota jest nie tylko na jesieni....;-)

Grzybki w zalewie

Składniki:

Grzybki w zalewie

 

  • 1/2 kg grzybów- podgrzybki (mniejsze grzybki)
  • sól
  • 1 l wody
  • na zalewę:
  • 1/2 szkl. octu
  • 1 szkl. wody
  • niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy

Sposób przygotowania:

Grzybki w zalewie
Grzyby oczyścić, umyć, podciąć nóżki. Zalać wodą, dobrze posolić i gotować pół godziny na wolym ogniu. Jeśli będą miękkie wyłączamy ogień. Podgrzybki osączyć i włożyć do słoików. Ocet rozcieńczyć z wodą. Dodać sól, cukier, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować razem przez 15 minut. Grzyby zalać zalewą i szczelnie zamknąć słoiki. Smacznego!:-)

Tagi:

grzyby