BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa grzybowa z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja dzisiejsza zupa to grzybowa trochę inna niż za zwyczaj bo z makaronem. Zupę grzybową do tej pory gotowałam z ziemniakami,teraz postanowiłam to zmienić i wypróbować z makaronem. Zupa bardzo nam smakowała.

Zupa grzybowa z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

  • grzyby leśne około 500 g,
  • masło 2 łyżki,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler ćwiartka,
  • marchewki 1 - 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • bulion mięsny 2 litry
  • sól i pieprz do smaku,
  • Dodatkowo;
  • makaron świderki 250 g,

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem
Warzywa obrać opłukać, marchewkę pokroić w plasterki. Obraną cebulę pokroić w kostkę.  Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w plastry, małe zostawić w całości.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby razem z cebulą, pod koniec dodać warzywa i chwilkę jeszcze podsmażać.

Całość dodać do ugotowanego wcześniej rosołu, gotować na wolnym ogniu około 40 minut. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.

Makaron ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.

Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać zimną wodą i odsączyć na durszlaku.

Makaron włożyć na talerze i zalać gotową zupą.

Jak ktoś lubi zupę można zabielić śmietaną.
Grzybowa z makaronem
Jarzyny obrać,opłukać a następnie pokroić
Grzybowa z makaronem
Cebulę obrać ,pokroić i podsmażyć z oczyszczonymi i pokrojonymi grzybami
Grzybowa z makaronem
Wcześniej ugotowany rosół doprowadzić do zagotowania,następnie dodać podsmażone grzyby i warzywa
Grzybowa z makaronem
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu