Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z soczewicąETAP 1:
Gotujemy bulion: skrzydełka opłukujemy, osuszamy, umieszczamy w garnku, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa z włoszczyzny, a cebulę kroimy na pół i opalamy na palniku.
Do wody z mięsem dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól.
Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bulion pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sito.
ETAP 2:
W międzyczasie soczewicę zalewamy wodą.
ETAP 3:
Do przecedzonego bulionu dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, oregano, suszoną bazylię i natkę. Gotujemy razem 20 minut.
ETAP 4:
Marchewki z bulionu kroimy w plasterki, dodajemy do zupy na 5 minut przed końcem gotowania.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.