Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa pomidorowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienią częściej jadamy zupy, a zwłaszcza te sycące. Taką zupą jest np. pomidorowa z dodatkiem czerwonej soczewicy.

Zupa pomidorowa z soczewicą

Składniki:

Zupa pomidorowa z soczewicą

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • ziele angielskie - 2 szt.
  • listki laurowe - 2 szt.
  • pieprz ziarnisty - 2 szt.
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 l wody + woda do zalania soczewicy
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • suszona natka pietruszki
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z soczewicą

ETAP 1:

Zupa pomidorowa z soczewicą
Gotujemy bulion, np. na skrzydełkach z kurczaka

Gotujemy bulion: skrzydełka opłukujemy, osuszamy, umieszczamy w garnku, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.

W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa z włoszczyzny, a cebulę kroimy na pół i opalamy na palniku.

Do wody z mięsem dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól.

Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bulion pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Ugotowany bulion przecedzamy przez sito.

ETAP 2:

Zupa pomidorowa z soczewicą
Czerwoną soczewicę zalewamy wodą, odstawiamy

W międzyczasie soczewicę zalewamy wodą.

ETAP 3:

Zupa pomidorowa z soczewicą
Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy i soczewicę

Do przecedzonego bulionu dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, oregano, suszoną bazylię i natkę. Gotujemy razem 20 minut.

ETAP 4:

Zupa pomidorowa z soczewicą
Marchewkę z bulionu kroimy w plasterki i dodajemy do zupy

Marchewki z bulionu kroimy w plasterki, dodajemy do zupy na 5 minut przed końcem gotowania.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.