Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa grzybowa to w wielu domach obowiązkowe danie wigilijne. U nas na wigilijną wieczerzę podaje się barszcz czerwony, jednak przyjemności zjedzenia grzybowej nie mogliśmy odmówić sobie po Świętach :)

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Składniki:

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z grzybów suszonych
Grzyby namaczamy w wodzie przez kilkanaście godzin. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki.

Cebulę opalamy na palniku.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Do garnka przekładamy umyte i osuszone mięso, zalewamy je 2 l wody, dodajemy umytą włoszczyznę, opaloną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz w ziarnach.

Gotujemy godzinę, co jakiś czas zbierając męty. Następnie bulion przecedzamy przez sito.

Bulion doprawiamy, wrzucamy grzyby i ziemniaki oraz kawałki marchewki z włoszczyzny, gotujemy 45 minut na wolnym ogniu.

Na koniec zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy, dodajemy suszoną natkę pietruszki.