Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z grzybów suszonych
Grzyby namaczamy w wodzie przez kilkanaście godzin. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki.
Cebulę opalamy na palniku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Do garnka przekładamy umyte i osuszone mięso, zalewamy je 2 l wody, dodajemy umytą włoszczyznę, opaloną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz w ziarnach.
Gotujemy godzinę, co jakiś czas zbierając męty. Następnie bulion przecedzamy przez sito.
Bulion doprawiamy, wrzucamy grzyby i ziemniaki oraz kawałki marchewki z włoszczyzny, gotujemy 45 minut na wolnym ogniu.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy, dodajemy suszoną natkę pietruszki.
Cebulę opalamy na palniku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Do garnka przekładamy umyte i osuszone mięso, zalewamy je 2 l wody, dodajemy umytą włoszczyznę, opaloną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz w ziarnach.
Gotujemy godzinę, co jakiś czas zbierając męty. Następnie bulion przecedzamy przez sito.
Bulion doprawiamy, wrzucamy grzyby i ziemniaki oraz kawałki marchewki z włoszczyzny, gotujemy 45 minut na wolnym ogniu.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy, dodajemy suszoną natkę pietruszki.