Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grzybowa z mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z opieniek z dodatkiem kuleczek z mięsa mielonego.

Grzybowa z mięsnymi kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa z mięsnymi kuleczkami

 

  • 1 kg świeżych opieniek
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 liście pora
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Grzybowa z mięsnymi kuleczkami
Opieńki oczyścić, pozbawić nóżek (ja je wyrzucam), umyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą (wody ma być tyle, żeby grzyby się w niej zanurzyły). Grzyby gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić je. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Do garnka wrzucić grzyby. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić i również pokroić w półplasterki. Marchewki i por dodać do grzybów i wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Do mięsa dodać trochę pieprzu i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe kulki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować, aż marchewka zmięknie. Do śmietany wlać pół szklanki zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać. Do śmietany z mąką wlać jedną chochlę gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka i ponownie zagotować. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Grzybowa z mięsnymi kuleczkami
Podgotowane opieńki dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Grzybowa z mięsnymi kuleczkami
Pokrojona marchewka i por dodane do podsmażonych grzybów.
Grzybowa z mięsnymi kuleczkami
Mięso mielone wymieszane z pieprzem i przyprawą w płynie.
Grzybowa z mięsnymi kuleczkami
Śmietana kremówka dokładnie roztrzepana z wodą i mąką pszenną.