Sposób przygotowania:
Grzybowa z mięsnymi kuleczkami
Opieńki oczyścić, pozbawić nóżek (ja je wyrzucam), umyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą (wody ma być tyle, żeby grzyby się w niej zanurzyły). Grzyby gotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić je. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Do garnka wrzucić grzyby. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić i również pokroić w półplasterki. Marchewki i por dodać do grzybów i wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Do mięsa dodać trochę pieprzu i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe kulki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować, aż marchewka zmięknie. Do śmietany wlać pół szklanki zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać. Do śmietany z mąką wlać jedną chochlę gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka i ponownie zagotować. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.