Sposób przygotowania:
Grzybowa z suszonych podgrzybków
Dużą garść suszonych podgrzybków zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć i zostawić na około godzinę. Do grzybów dodać 1 kostkę bulionu grzybowego Winiary, łyżkę Warzylionu i gotować około 20 minut, następnie blenderem zmiksować grzyby prawie jak na krem. Na tarce warzywnej o dużych oczkach ścieramy marchewke i kawałek selera, kartofel kroimy w kostkę, a połowę cebuli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebule i chwilkę dusimy, następnie dodajemy startą marchewkę i seler, dusimy jakieś 3 minut. Wszystko wraz z kartoflami wrzucamy do garnka z grzybami. Gotujemy około 10 minut. A następnie wrzucamy pulpeciki pikantne z mojego przepisu https://gotujmy.pl/pikantne-pulpety-do-zup,przepisy,105715.html, które gotujemy około 15 minut. Warzywa muszą być mięciutkie. Zupę grzybową przekładamy do miski wraz z pulpecikami i kartoflami, dekorujemy śmietaną do zup i natką pietruszki.