p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Grzybowa z suszonych podgrzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzybowa z suszonych podgrzybków z pulpecikami

Grzybowa z suszonych podgrzybków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa z suszonych podgrzybków

 

  • duża garść suszonych podgrzybków
  • 1 marchewka
  • 1/5 selera
  • 1 duży kartofel
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1 kostka bulion grzybowy Winiary
  • 1 łyżka Warzylionu
  • śmietana do zup i pietruszka do dekoracji
  • 13 szt pulpecików pikantnych jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa z suszonych podgrzybków
Dużą garść suszonych podgrzybków zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć i zostawić na około godzinę. Do grzybów dodać 1 kostkę bulionu grzybowego Winiary, łyżkę Warzylionu i gotować około 20 minut, następnie blenderem zmiksować grzyby prawie jak na krem. Na tarce warzywnej o dużych oczkach ścieramy marchewke i kawałek selera, kartofel kroimy w kostkę, a połowę cebuli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebule i chwilkę dusimy, następnie dodajemy startą marchewkę i seler, dusimy jakieś 3 minut. Wszystko wraz z kartoflami wrzucamy do garnka z grzybami. Gotujemy około 10 minut. A następnie wrzucamy pulpeciki pikantne z mojego przepisu https://gotujmy.pl/pikantne-pulpety-do-zup,przepisy,105715.html, które gotujemy około 15 minut. Warzywa muszą być mięciutkie. Zupę grzybową przekładamy do miski wraz z pulpecikami i kartoflami, dekorujemy śmietaną do zup i natką pietruszki.
Grzybowa z suszonych podgrzybków
Do grzybów dodać 1 kostkę bulionu grzybowego Winiary, łyżkę Warzylionu i gotować około 20 minut
Grzybowa z suszonych podgrzybków
wszystkie warzywne skłądniki odpowiednio przygotowujemy
Grzybowa z suszonych podgrzybków
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy cebule i chwilkę dusimy, następnie dodajemy startą marchewkę i seler
Grzybowa z suszonych podgrzybków
do zmiksowanych grzybów dodajemy duszone warzywa i pokrojonego w kostke kartofla