altac

altac

Kucharz
[Przepisów: 13]

Grzybowa z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kolejne pyszne danie z darów lasu

Grzybowa z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybowa z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa z warzywami
Grzyby płuczemy, zalewamy 1,5 l. wody i zagotowujemy. Pora kroimy w plasterki, zaś ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera w kostkę i wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Na koniec zabielamy śmietaną rozkłóconą z mąką. Cebulę smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Dodajemy do wywaru. Zupę przypawiamy wedle uznania solą, pieprzem, magą bądż jarzynką. Raczej nie dodajemy kostki rosołowej. Gotową zupę przelewamy do miseczki. Pamiętajmy, by grzybów i wyrobów z nich nie podawać dzieciom!
Grzybowa z warzywami
Świeże bądź mrożone grzyby płuczemy i zalewamy wodą.
Grzybowa z warzywami
Obieramy warzywa i kroimy je w plasterki bądź kostkę
Grzybowa z warzywami
Rozkłócamy mąkę ze śmietaną i podbielamy zupę
Grzybowa z warzywami
Gotową zupę przelewamy do miseczek i jemy. Smacznego