katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Grzybowa z ziemniakami na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mam w domu zwolenników i przeciwników zagęszczania zupy. Czasami jedni muszą odpuścić, a zupka bez względu na zagęszczanie lub nie jest smaczna.

Grzybowa z ziemniakami na rosole

Składniki:

Grzybowa z ziemniakami na rosole

 

  • udka kurczaka 3szt(część krótka)
  • marchew 1 szt
  • grzyby 2 garście
  • por 1/3 szt
  • ziemniaki ok 7 szt
  • pietruszka ok 1/2 pęczka
  • sól i pieprz
  • przyprawa kuchenna wg uznania

Sposób przygotowania:

Grzybowa z ziemniakami na rosole
Mięso myjemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i umytą marchew. Solimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i dodajemy do rosołu. Dodajemy por i natkę pietruszki. Grzyby oczyszczamy i płuczemy dodajemy do zupy (można najpierw podsmażyć).

Wyjmujemy ugotowane mięso i marchew. Zupę doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Zupę można zagęścić.

Mięso obieramy od kości i kroimy na grubsze kawałki. Marchew dowolnie kroimy. Mięso i marchew kładziemy na talerze i zalewamy gorącą zupą.

Można posypać natką pietruszki.