madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa krem grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie zmiksowanych grzybów i mleka daje delikatny lekki krem, ale pozostawia charakterystyczny smak i zapach

Zupa krem grzybowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem grzybowa
Grzyby namaczamy . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki, razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, bulion warzywny oraz mleko i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie , jeśli grzyby są miękkie, całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z dodatkiem: grzanek ziołowych ( ja tak robię), makaronu lub czegokolwiek co nam współgra z smakiem grzybów i co lubimy.
Zupa krem grzybowa
Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie
Zupa krem grzybowa
Pokrojone cebule i pieczarki razem z czosnkiem podsmażamy
Zupa krem grzybowa
Wlewamy mleko, bulion warzywny i grzyby z wodą

Tagi:

grzyby