wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Grzybowy krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewający krupnik z grzybami i porem gotowany na mięsie z kurczaka. Rozgrzewające, pożywne danie obiadowe

Grzybowy krupnik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grzybowy krupnik

 

  • 2 uda kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 opakowanie zupy grzybowej HORTEX
  • 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grzybowy krupnik
Udka z kurczaka zalać wodą i pogdotować aż zbiorą się szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą i ponownie zagotować. Marchewkę zetrzeć na tarce, por pokroić w pół krążki i wrzucić do udek, gotować 15 minut. Dodać zupę hortex i kaszę, gotować kolejne 20 minut. Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić. Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę pietruszki.
Grzybowy krupnik
Do obgotowanych udek z kurczaka dodajemy pora i marchewkę
Grzybowy krupnik
Do podotowanych warzyw i mięsa dodajemy mrożoną zupę grzybową
Grzybowy krupnik
Następnie dodajemy kaszę jęczmięnną perłową