Sposób przygotowania:
Krupnik wołowy czysty
Najpierw gotuję wywar, mięso myję i zalewam zimną wodą, zagotowuję , zbieram szumy, i dodaję przyprawy ( ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele ang. oraz sól ( łyżeczka). Gotuję do miękkości.
Następnie mięso wyciągam, studzę tak aby dało się obierać, obrane kroję drobno i dodaję ponownie do wywaru.
Warzywa obieram , myję , por kroję w piórka, czosnek w plasterki, korzenie ścieram na drobnych oczkach, ziemniaki kroję w kostkę. Wszystko przekładam do garnka z mięsem. Kaszę przepłukuję na sicie i przekładam do zupy. Dodaję pieprz młotkowany z kolendrą , majeranek i czosnek niedźwiedzi. Gotuję do miękkości .
Na koniec doprawiam do smaku, pieprzem, solą i ew. przyprawą w płynie.
Krupnik można zabielić śmietaną , lub dodać łyżeczkę już na talerzu, smakuje także bez niej.
Następnie mięso wyciągam, studzę tak aby dało się obierać, obrane kroję drobno i dodaję ponownie do wywaru.
Warzywa obieram , myję , por kroję w piórka, czosnek w plasterki, korzenie ścieram na drobnych oczkach, ziemniaki kroję w kostkę. Wszystko przekładam do garnka z mięsem. Kaszę przepłukuję na sicie i przekładam do zupy. Dodaję pieprz młotkowany z kolendrą , majeranek i czosnek niedźwiedzi. Gotuję do miękkości .
Na koniec doprawiam do smaku, pieprzem, solą i ew. przyprawą w płynie.
Krupnik można zabielić śmietaną , lub dodać łyżeczkę już na talerzu, smakuje także bez niej.