zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Krupnik wołowy czysty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miał być krupnik wieprzowy, ale pomyłkowo powstał wołowy, powiem szczerze że bardzo smaczny:) Krupnik można zabielić śmietaną , lub dodać łyżeczkę już na talerzu, smakuje także bez niej.

Krupnik wołowy czysty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik wołowy czysty

 

 

Sposób przygotowania:

Krupnik wołowy czysty
Najpierw gotuję wywar, mięso myję i zalewam zimną wodą, zagotowuję , zbieram szumy, i dodaję przyprawy ( ziarenka pieprzu, listek laurowy i ziele ang. oraz sól ( łyżeczka). Gotuję do miękkości.

Następnie mięso wyciągam, studzę tak aby dało się obierać, obrane kroję drobno i dodaję ponownie do wywaru.

Warzywa obieram , myję , por kroję w piórka, czosnek w plasterki, korzenie ścieram na drobnych oczkach, ziemniaki kroję w kostkę. Wszystko przekładam do garnka z mięsem. Kaszę przepłukuję na sicie i przekładam do zupy. Dodaję pieprz młotkowany z kolendrą , majeranek i czosnek niedźwiedzi. Gotuję do miękkości .

Na koniec doprawiam do smaku, pieprzem, solą i ew. przyprawą w płynie.

Krupnik można zabielić śmietaną , lub dodać łyżeczkę już na talerzu, smakuje także bez niej.
Krupnik wołowy czysty
Najpierw gotuję wywar, mięso myję i zalewam zimną wodą, zagotowuję , zbieram szumy, i dodaję przyprawy
Krupnik wołowy czysty
Warzywa obieram , myję , por kroję w piórka, czosnek w plasterki, korzenie ścieram na drobnych oczkach, ziemniaki kroję w kostkę
Krupnik wołowy czysty
Gotuję do miękkości. Następnie mięso wyciągam, studzę tak aby dało się obierać,
Krupnik wołowy czysty
Dodaję pieprz młotkowany z kolendrą , majeranek i czosnek niedźwiedzi. Gotuję do miękkości .