Sposób przygotowania:
Grzyby marynowane z warzywami
Grzyby czyścimy z piasku, przycinamy trzonki, do- kładnie myjemy. Możemy pozostawić je całe, ewentu- alnie pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie wrzu- camy je do wrzącej wody z dodatkiem cebuli i soli. Gotujemy do uzyskania lekkiej miękkości, wyjmujemy i osączamy, cebulę odrzucamy. Warzywa czyścimy, płuczemy, marchew i fasolkę kroimy w plasterki, ce- bulki pozostawiamy w całości, seler kroimy w pasecz- ki. Każdy rodzaj warzyw gotujemy oddzielnie w nie- wielkiej ilości wody dodając soli, po czym osączamy. Tak przygotowane warzywa i grzyby układamy na- przemiennie warstwami w słoikach. Ocet zagotować należy wraz z przyprawami i cukrem, następnie ostu- dzić i zalać grzyby i warzywa. Słoiki obwiązać można pergaminem.