Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Grzyby marynowane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

 Grzyby marynowane z warzywami

Składniki:

Grzyby marynowane z warzywami

 

  • 1 kg oczyszczonych grzybów (rydze, boro
  • wiki, maślaki, opieńki, inne),
  • 1 kg oczyszczonych wa
  • rzyw (drobne cebulki, marchewka, fasolka szparago wa, seler),
  • 0,5 litra octu 5%,
  • 2 dag cukru,
  • pieprz, sól,
  • ziele angielskie, ewentualnie inne przyprawy.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane z warzywami
Grzyby czyścimy z piasku, przycinamy trzonki, do- kładnie myjemy. Możemy pozostawić je całe, ewentu- alnie pokroić na połówki lub ćwiartki. Następnie wrzu- camy je do wrzącej wody z dodatkiem cebuli i soli. Gotujemy do uzyskania lekkiej miękkości, wyjmujemy i osączamy, cebulę odrzucamy. Warzywa czyścimy, płuczemy, marchew i fasolkę kroimy w plasterki, ce- bulki pozostawiamy w całości, seler kroimy w pasecz- ki. Każdy rodzaj warzyw gotujemy oddzielnie w nie- wielkiej ilości wody dodając soli, po czym osączamy. Tak przygotowane warzywa i grzyby układamy na- przemiennie warstwami w słoikach. Ocet zagotować należy wraz z przyprawami i cukrem, następnie ostu- dzić i zalać grzyby i warzywa. Słoiki obwiązać można pergaminem.