pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Grzyby słoikowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

takie grzybki może zimą użyć do sosu

Grzyby słoikowe z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grzyby słoikowe z warzywami

 

  • 2 kg prawdziwki,
  • 3 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 cebula średnia,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 2 liść laurowy,
  • 4 ziele angielskie,
  • sól, cukier, pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Grzyby słoikowe z warzywami
Prawdziwki myjemy i kroimy w kawałki. Marchewkę i seler trzemy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy grzyby i cebulę. Gdy zaczną puszczać soki dodajemy warzywa, liść, ziele i smażymy. Jak część wody odparuje dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy ma małym ogniu do miękkości. Nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Grzyby słoikowe z warzywami
Grzyby słoikowe z warzywami
Grzyby słoikowe z warzywami
Grzyby słoikowe z warzywami