Grzyby w cieście smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne boczniaki.Polecam skropić ich kapelusze sokiem z cytryny by nie ściemniały.

Grzyby w cieście smakosza

Składniki:

Grzyby w cieście smakosza

 

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 0.3 l piwa
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w cieście smakosza
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypywać kolejno mąkę,jasne piwo,trzy żółtka,olej.Można lekko posolić.Całość dokładnie wymieszać.Dodać pianę ubitą z 3 białek na sztywno.Wymieszać.Boczniaki umyć,osączyć.Odciąć delikatnie korzonki.Każdy kapelusz grzyba oprószyć pieprzem,następnie solą.Zanurzać kolejno na łyżce w cieście i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju.Posypać surową natką pietruszki bądź zesmażoną na oleju i odsączoną.