katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Grzyby w panierce z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na wigilijnym stole obowiązkowo goszczą dania z grzybami. Jednym z nich są grzyby z marchewkowym sosem.

Grzyby w panierce z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Grzyby w panierce z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w panierce z warzywami
Grzyby zalewamy ciepłą wodą, dodajemy ok 1/2 szkl mleka i odstawiamy na ok 15-20 min. Płuczemy i zalewamy ponownie ciepłą wodą i stawiamy do gotowania. Solimy i gotujemy ok 30 min. 

Wyjmujemy grzyby z wywaru i osączamy. Kapelusze panierujemy w roztrzepanym jajku z mlekiem i tartej bułce. Smażymy na rumiano.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy startą marchew (można dodać też pietruszkę).

Podlewamy troszkę wodą i dodajemy przyprawy a na końcu starte jabłko. Dodajemy ketchup i doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem. 

Marchewkowy sos kładziemy na usmażonym kapeluszu i przykrywamy drugim, lekko dociskamy.
Grzyby w panierce z warzywami
Przygotowujemy 2-3 marchewki , cebulę i jabłko.
Grzyby w panierce z warzywami
cebulę drobno kroimy a następnie szklimy na oleju.
Grzyby w panierce z warzywami
Obrana marchew i jabłko ścieramy na tarce.
Grzyby w panierce z warzywami
Wszystko razem dusimy i przygotowanymi warzywami przekładamy usmażone kapelusze grzybów.
Grzyby w panierce z warzywami
Grzyby przełożone już przygotowanymi warzywami.

Tagi:

grzyby okazje