Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Tatar z wędzonego łososia z sosem vinaigrett

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś smakuje świetnie upieczony w folii, z grilla, smażony, ugotowany a nawet w formie surowej, jako tatar i to jest moja dzisiejsza propozycja.

Tatar z wędzonego łososia z sosem vinaigrett Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tatar z wędzonego łososia z sosem vinaigrett

 

  • 250 g łososia (wędzony na zimno / pokroić w kostkę)
  • 2 łyżki kaparów (posiekać na cząstki)
  • 1 średni ogórek (kiszony / pokroić w kostkę)
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (jasny)
  • 1 awokado (obrać / pokroić w kostkę)
  • sok z 1/2 cytryny (niekoniecznie!)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 pęczek koperku (posiekać)
  • przyprawy: sól / świeżo mielony pieprz
  • .
  • SOS VINAIGRETTE
  • 8 łyżek oliwy (extra vergine)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku ( przeciśniąć przez praskę)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy (dijońska)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • przyprawy: sól / czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Tatar z wędzonego łososia z sosem vinaigrett
► Sos vinaigrette:

Musztardę, ocet, czosnek i miód połączyć ze sobą, dodać szczyptę soli i przyprawić pieprzem. Następnie, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do sosów, powoli wlewać oliwę. Sos będzie gotowy gdy osiągnie konsystencję emulsji. Wstawić go w lodówki, w zamkniętym słoiku. Sos lubi się rozwarstwiać, dlatego przed każdym użyciem dokładnie go wymieszać.

► Łosoś, ogórek, kapary, częśc awokado (skropionego sokiem z cytryny niekoniecznie), sos vinaiogrette i koperek z sobą połączyć i przyprawić szczyptą soli i pieprzem. Następnie dodać śmietanę i bardzo delikatnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowanym tatarem napełnić obręcze ułożone na talerzu. Po usunięciu ich udekorować tatar pozostałą częścią pokrojonego awokado.
Tatar z wędzonego łososia z sosem vinaigrett
Łosoś, ogórek, kapary, awokado, sos vinaiogrette, koper to jest cześć składników potrzebnych do tataru.