Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grzyby w ciekawej marynacie - zawsze robiłam tylko takie mocno kwaśne.

Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie

Składniki:

Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie

 

  • osolonej wodzie z dodatkiem soku z połowy cytryny grzybów leśnych - u mnie podgrzybki i prawdziwki
  • 1,5 szklanki wody
  • pół szklanki octu 10%
  • łyżka soli
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • gorczyca
  • liść laurowy
  • ziele ang
  • pieprz w ziarnach
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Grzyby w słodko-kwaśnej marynacie
(na 3 słoiki po dżemie) Ugotowane w posolonej wodzie z sokiem z połowy cytryny grzyby przelać zimną wodą. W garnuszku zagotować wodę z octem w proporcji 1 część octu na 3 części wody, dodać cukier, sól, paprykę, wymieszać. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, pogotować razem kilka minut, dodać również grzyby, Gotować pod przykryciem najlepiej na małym ogniu całość razem przez kilka następnych minut. Do przygotowanych słoików powrzucać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i po trochu gorczycy, dołożyć grzyby, zalać pozostałą zalewą, pozakręcać i pasteryzować 20 minut. Wyjąć i poustawiać do góry dnem,

Tagi:

grzyby