anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Grzyby w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne grzyby, do ziemniaków i chleba.

Grzyby w sosie śmietanowym

Składniki:

Grzyby w sosie śmietanowym

 

  • 1,5 kg obgotowanych grzybów (najlepiej maślaki lub sitaki)

 

  • 1 duża marchewka

 

  • 4 cebule

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka smalcu swojej roboty

 

  • woda

Sposób przygotowania:

Grzyby w sosie śmietanowym
Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić, przełożyć do rondla, dodać smalec, pokrojoną marchew i cebulę. Zalać taką ilością wody, żeby grzyby były przykryte, dusić 30 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do miękkości warzyw. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu, połączyć ze śmietaną i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Dusić jeszcze około 10 min, cały czas mieszając. Smacznego. Przepis dostała moja babcia bardzo dawno temu, od znajomej Bułgarki. Grzybki są pyszne, najlepiej smakują z ziemniakami lub pieczywem.

Tagi:

grzyby