marianp20

marianp20

Kucharz
[Przepisów: 7]

grzyby w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zalewa grzybowa mojej babci

grzyby w zalewie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

grzyby w zalewie

 

Sposób przygotowania:

grzyby w zalewie
Grzybki moczymy w wodzie około 10 min, wodę odcedzamy i nalewamy nowej, solimy i obgotowujemy około 20 min. następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. do garnka wlewamy wodę, ocet, liść laurowy cukier, ziarna pieprzu, gorczycę, cebulę i sól. gotujemy zalewę 15 min. odstawiamy od pieca i dodajemy grzyby. całość przelewamy do słoików. Zakręcone słoiki gotujemy w garnku pełnym wody około 20 min.
grzyby w zalewie
grzyby gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżka na 1l wody)
grzyby w zalewie
podczas pasteryzacji najlepiej przełożyć słoiki ściereczkami, żeby o siebie nie obijały, bo mogą się stłuc.

Tagi:

grzyby