zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Gulasz cukiniowy z bakaliami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybkie i pachnące danie. Cukinia, zioła, cebulka, czosnek dały niesamowity smak i aromat. Bakalie dopełniły całość dodając lekkiej słodyczy

Gulasz cukiniowy z bakaliami

Składniki:

Gulasz cukiniowy z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz cukiniowy z bakaliami
Cukinię kroimy w kostkę ze skórą (lub jeśli mała w talarki), paprykę również i pieczarki na 4 części razem z ogonkiem. Cebulkę siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Dorzucamy po kolei warzywa i krótko je obsmażamy dodając sól, pieprz i suszona bazylię. Dodajemy śliwki i morele pokrojone w paseczki oraz posiekane migdały bez skórki. Kiedy warzywa lekko zmiękną po 10-15 minutach dodajemy pomidory i świeże zioła, dusimy jeszcze parę minut co jakiś czas mieszając lekko. Na talerzu posypujemy świeżym koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.