szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Gulasz drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybki i bardzo łatwy do przygotowania gulasz drobiowy świetnie pasuje do ziemniaków, kasz i makaronów.

Gulasz drobiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy

 

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka pietruszki suszonej
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy
Cebule obieramy i kroimy na półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy uniwersalną przyprawą. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do kurczaka. Mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy chwilę mieszając. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy ok 15 minut pod przykryciem. Dodajemy pietruszkę oraz śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. 
Gulasz drobiowy
Etap 1Cebule obieramy i kroimy na półplasterki
Gulasz drobiowy
Etap 2 Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą
Gulasz drobiowy
Etap 3 Mięso przekładamy na patelnię i mieszamy
Gulasz drobiowy
Etap 4 Dodajemy smietanę lub jogurt naturalny