Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sycący gulasz z hiszpańską kiełbaską chorizo, tak cudownie rozgrzewa od środka, pachnie mocnymi przyprawami, smakuje oszałamiająco - w razie braku chorizo użyjcie mocno przyprawianego salami.

Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą

 

  • 500 g. filetów drobiowych
  • 250 g. kiełbasy (chorizo / pokroić w półksiężyce)
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
  • 2 duże cebule (pokroić w kostkę)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączyć / 400 g.)
  • 1 puszka pomidorów (puree / 400 g.)
  • 200 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 1 płaska łyżeczka ostrek papryki (mielona)
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka oregano (suszone)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą
► Filety z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w małe około 2 cm kawałki. ► W dość dużej i głębokiej patelni na rozgrzanym oleju, podsmażyć kiełbasę i cebulę przez kilka minut. Następnie dorzucić kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i dusić aż będzie miękki. ► Wszysko zalać bulionem, dodać pomidory z całą zawartością, oregano, liść laurowy, cukier i gotować około 10 minut, aż płyn zredukuje się i sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, na koniec dodać odcedzoną czerwoną fasolę i domieszać śmietanę.
Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą
Podsmażone mięso z kiełbasą zalać bulionem - dodać pomidory i fasolę - dusć - przyprawić do smaku.
Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą
Składniki potrzebne do przygotowania tego ognistego dania.
Gulasz Drobiowy z Chorizo i Fasolą
Chorizo to tradycyjna pikantna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny - kiełbasa suszna jest tygodniami.