Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe z młodą kapustką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Korzystajmy z nowalijek. Kotlety schabowe przykryte pierzynką z młodej kapusty, papryki oraz marchwi to moja propozycja na niedzielny obiad.

Schabowe z młodą kapustką

Składniki:

Schabowe z młodą kapustką

 

  • 1 kg schabu
  • 1 mała główka kapusty młodej
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pierz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Schabowe z młodą kapustką

I

Schabowe z młodą kapustką
Przygotowanie mięsa, kroimy, rozbijamy, panierujemy i smażymy.

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Schabowe z młodą kapustką
Przygotowanie warzyw

3. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem.

III

Schabowe z młodą kapustką

4. Farsz z kapustą rozkładamy na każdy kotlet i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

5. Chwilę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

6. Kotlety gotowe.

7. Smacznego.