kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 875]

Gulasz z dorsza z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na rybny gulasz. Gulasz z dodatkiem dyni, brukselki i marchewki jest pysznym i pełnowartościowym daniem. Polecam.

Gulasz z dorsza z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z dorsza z dynią

 

  • 15 dag dorsza
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 marchewki
  • 10 sztuk brukselki
  • 60 gram obranej dyni
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z dorsza z dynią
Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy.

Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Brukselkę czyścimy, myjemy i wkładamy razem z marchewką do gotującej się wody. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.

Dynię kroimy w kosteczkę i dokładamy do garnka. Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę pokrojoną cebulę i czosnek, dokładamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 - 3 minuty i dokładamy do gotujących się warzyw.

Gdy warzywa będą miękkie wkładamy dorsza i gotujemy tylko przez chwilę. Dolewamy śmietankę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz z dorsza z dynią
Oczyszczoną brukselkę myjemy i wkładamy do garnka.
Gulasz z dorsza z dynią
Dynię kroimy w kosteczkę, obraną marchewkę w kostkę.
Gulasz z dorsza z dynią
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Gulasz z dorsza z dynią
Na oleju przesmażamy czosnek i cebulę oraz koncentrat pomidorowy.