Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1312]

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi.

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

Gulasz :

  • filet z kurczaka - 400 g
  • boczek wędzony -100 g
  • cebula - 1 szt
  • tłuszcz
  • sól i pieprz
  • papryka ostra - szczypta
  • natka pietruszki
  • sos uniwersalny ciemny

Kluski śląskie :

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Gulasz :

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa.

Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić.

Kluski śląskie:

Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku.

Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu.

Podawać kluski polane gulaszem i posypane natką pietruszki.
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Filet z kurczaka z boczkiem i cebulą przesmażone na tłuszczu
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Do mięsa dodano sos ciemny ze słoika i podduszono kilka minut
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Z podanych składników zagnieciono ciasto ziemniaczane
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi
Ciasto zostało podzielone na kilka kawałków i zrobiono z nich kluski z dziurką