pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gulasz jeleni w sosie borowikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

gulasz z darów lasy - mięsa jelenia i suszonych borowików wykonany w szybkowarze

Gulasz jeleni w sosie borowikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz jeleni w sosie borowikowym

 

  • mięso z jelenia 40 dag
  • suszone borowiki 1 garść
  • wino czerwone półwytrawne 70 ml
  • sól do smaku
  • cebula czosnkowa 1
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz jeleni w sosie borowikowym
Mięso z jelenia kroję w kostkę równej wielkości. Borowiki moczę w wodzie przez kilkanaście minut. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki smalcu. Wrzucam jeleninę i smażę na dużym ogniu. Gdy mięso zacznie puszczać soki podlewam winem. Chwilę je redukuję po czym dodaję pokrojone grzybki. Wlewam również wodę z moczenia borowików. Dodaję cebulę i duszę pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie – szybkowarze zajęło to 15 minut. Tak przygotowany gulasz podałem z kasza jęczmienną. Smacznego.
Gulasz jeleni w sosie borowikowym
Mięso z jelenia kroję w równą kostkę średniej wielkości
Gulasz jeleni w sosie borowikowym
Pokrojoną przesmażam na rozgrzanym smalcu
Gulasz jeleni w sosie borowikowym
Gdy zacznie puszczać soki dodaję wymoczone borowiki
Gulasz jeleni w sosie borowikowym
Dodaję resztę składników i paruję w szybkowarze