2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Gulasz mięsno-grzybowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny rozgrzewający gulasz mięsno-grzybowy idealny na takie deszczowe dni jak są teraz..Polecam..

Gulasz mięsno-grzybowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz mięsno-grzybowy

 

  • 90 dag łopatki wieprzowej bez kosci
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 40 dag maślaków
  • 3 łyzki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki maki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyzeczka przyprawy do gulaszu
  • ziele angielskie
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz mięsno-grzybowy
Mięso umyć osuszyc ręcznikiem papierowym i nożem pokroić w kostkę.Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w paseczki a obraną cebulę w kostkę .Grzyby oczyścić z maślakó zdjąć skórkę z kapeluszy i pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso,zrumienić mieszając od czasu do czasu,wrzucić papryki i smażyć dalej kilka minut na dużym ogniu.Mięso z papryką przełozyć do garnka podlać bulionem i gotować na wolnym ogniu.Na tym samym tłuszczu w którym smażyło sie mięso zeszklić cebulę z grzybami,oprószyć je mąką i dodać do składników w garnku. Następnie do gotujacego się gulaszu dodać musztardę oraz koncentrat pomidorowy,liść laurowy ziele angieskie 2-3 ziarenka,tymianek przyprawić solą przyprawą do gulaszu i pieprzem wymieszać i gotować ze wszystkimi składnikami około 25 minut aż mięso zrobi się miękkie.Pod koniec gotowania spróbować i ewentualnie dosolić do smaku. Smacznego!
Gulasz mięsno-grzybowy
mięso myjemy osuszamy kroimy w kostkę dosyc grubą
Gulasz mięsno-grzybowy
mięso dusimy na rozgrzanym oleju dokładamy paprykę
Gulasz mięsno-grzybowy
następnie na tym samym tłuszczu dusimy cebulę i maślaki
Gulasz mięsno-grzybowy
łączymy wszystko w jednym garnku doprawiamy do smaku przyprawami