SUPERPRZEPIS

Gulasz miesno-pieczarkowy

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Gulasz miesno-pieczarkowy Więcej zdjęć (3)

Gulasz z mięsa i pieczarek podajemy na obiad z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Gulasz miesno-pieczarkowy

 

  • 400g mięsa wieprzowego- szynka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • kostka warzywna
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Gulasz miesno-pieczarkowy
Mięso opłukujemy i kroimy w 1 cm kostkę. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę.Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy olej , wsypujemy cebulę , mięso i smażymy przez 5 minut, mieszając. Następnie dodajemy sól i pieprz, wlewamy 150ml wody i wszystko razem dusimy pod przykryciem przez 20 minut.Do garnka z mięsem wsypujemy pokrojone pieczarki , dodajemy kostkę , wszystko mieszamy i razem dusimy przez 15 minut. Do szklanki wlewamy 50ml wody i rozpuszczamy w niej mąkę. Wodę z mąką wlewamy do gulaszu, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Gorący przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.Do gulaszu podajemy kaszę,ziemniaki lub ryż.
Gulasz miesno-pieczarkowy
Do garnka wlewamy olej,dodajemy mieso i cebulę i dusimy przez20 minut.
Gulasz miesno-pieczarkowy
Drugi podstawowy składnik gulaszu to pieczarki, które kroimy w plasterki.