Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon grzybowy w pełni więc polecam na obiad przygotować gulasz z grzybami leśnymi. Można go podać do ziemniaków, kaszy lub pieczywa.

Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami

 

  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 50 dag grzybów świeżych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1/2łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 papryki wędzonej
  • 1 lyżeczka jarzynki
  • tłuszcz do podsmażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • Zasmażka z 1 łyżki smalcu i 1 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami
Przygotować i pokroić potrzebne produkty. Grzyby oczyścić, wypłukać i osączyć.Pokroić. Mięso również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę opłukać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grubszą kostkę.

Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wywarem warzywnym lub wodą. Następnie na patelni podsmażyć cebulę, a potem grzyby. Przełoztć do mięsa w garnku. Dodać paprykę i przyprawy. Dusić do miękkości mięsa.

Zrobić zasmażkę z 1 łyżki smalcu i mąki. Wlać do garnka. Dodac łyżkę przecieru i 1 łyżkę pokrojonej drobno natki pietruszki, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut. Każdą porcję gulaszu dodadkowo posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami
Szynka wieprzowa pokrojona w grubszą kostkę
Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami
Grzybymieszane pokrojone w grubszą kostkę
Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami
Czerwona papryka i cebula pokrojone w kostkę
Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami
Podsmażone produktu duszą się razem w garnku