Sposób przygotowania:
Gulasz z grzybami w chlebieETAP 1:
W misce rozrabiam zaczyn. Drożdże zalewam letnią wodą, dodaję mąki dwie łyżki szczyptę soli. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, oliwę i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
Ciasto zagniatam formuję bochenek i przykrywkę dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam z miską wody do temp 240 stopni i wstawiam chleb na 10 minut, potem zmniejszam do temp 170 stopi i piekę jeszcze 25 minut. Po wyjęciu spryskuję go zimną wodą i nakrywam ściereczką.
ETAP 3:
Grzyby myję, kroję i przesmażam na patelni, dodaję do nich pokrojoną paprykę.
ETAP 4:
Cebule kroję drobno, przesmażam. Łopatkę kroję w kostkę, przesmażam z cebula około 5 minut. Doprawiam i zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około godzinę aż będzie miękkie. Na końcu dodaję pokrojoną dynię i razem gotuję. Dodaję grzyby, doprawiam papryką, sola, pieprzem. mąkę rozrabiam w odrobinie zimnej wody i wlewam do gulaszu, zagotowuję. Odstawiam z ognia, dolewam śmietanę i posypuję natką.
SylaUla
biedroneczki
robaczek
Czekoladka 2