SUPERPRZEPIS

Gulasz z grzybami w chlebie

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gulasz z grzybami w chlebie Więcej zdjęć (2)

Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą.

Składniki:

Gulasz z grzybami w chlebie

 

  • chleb:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 1/2 łyżeczki soli płaska
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 dkg drożdży
  • 150 ml wody letniej
  • szczypta cukru

 

  • Gulasz:
  • 25 dkg mięsa od łopatki
  • 1/2 dyni h
  • 20 dkg podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • papryka wędzona
  • 1 łyżeczka krupczatki płaska
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %
  • 1/2 litra bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Gulasz z grzybami w chlebie

ETAP 1:

Gulasz z grzybami w chlebie
zaczyn na chleb wyrośnięty w misce w ciepłym miejscu

W misce rozrabiam zaczyn. Drożdże zalewam letnią wodą, dodaję mąki dwie łyżki szczyptę soli. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Gulasz z grzybami w chlebie
chleb uformowany przed pieczeniem odstawiony do wyrośnięcia

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, oliwę i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.


Ciasto zagniatam formuję bochenek i przykrywkę dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam z miską wody do temp 240 stopni i wstawiam chleb na 10 minut, potem zmniejszam do temp 170 stopi i piekę jeszcze 25 minut. Po wyjęciu spryskuję go zimną wodą i nakrywam ściereczką.

ETAP 3:

Gulasz z grzybami w chlebie
podgrzybki podsmażone z papryką czerwoną razem

Grzyby myję, kroję i przesmażam na patelni, dodaję do nich pokrojoną paprykę.

ETAP 4:

Gulasz z grzybami w chlebie
dynia dodana do mięsa i suszona razem

Cebule kroję drobno, przesmażam. Łopatkę kroję w kostkę, przesmażam z cebula około 5 minut. Doprawiam i zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około godzinę aż będzie miękkie. Na końcu dodaję pokrojoną dynię i razem gotuję. Dodaję grzyby, doprawiam papryką, sola, pieprzem. mąkę rozrabiam w odrobinie zimnej wody i wlewam do gulaszu, zagotowuję. Odstawiam z ognia, dolewam śmietanę i posypuję natką.