Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gulasz pachnący grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę.

Gulasz pachnący grzybami

Składniki:

Gulasz pachnący grzybami

 

  • 1 szynka wieprzowa
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 15 dag grzybów suszonych
  • 6 szt. ogórków kiszonych
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu do pieczeni ciemnego
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz pachnący grzybami

ETAP 1:

Gulasz pachnący grzybami

1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut.

ETAP 2:

Gulasz pachnący grzybami

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut.

ETAP 3:

Gulasz pachnący grzybami

3. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili i solą. Łączymy z mięsem.

ETAP 4:

4. Danie gotowe.

5. Smacznego.