Sposób przygotowania:
Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami
Mięso z indyka umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić w sporą kostkę. Cebule posiekać w piórka lub w kostkę (wg. upodobań), czosnek i marchewki w plasterki, grzyby w zależności od wielkości w połówki, plasterki lub kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem oraz macierzanką i obsmażyć. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i przesmażyć jeszcze około 5-6 minut. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 45-50 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej marchewkę. Gotować do miękkości (około 8 minut).
W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając.. Dolać nabierkę płynu z gulaszu, wymieszać i dodać do mięsa. Zagotować.
Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy pęczak lub gryczanej i kiszonych ogórków.
W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem oraz macierzanką i obsmażyć. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i przesmażyć jeszcze około 5-6 minut. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 45-50 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej marchewkę. Gotować do miękkości (około 8 minut).
W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając.. Dolać nabierkę płynu z gulaszu, wymieszać i dodać do mięsa. Zagotować.
Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy pęczak lub gryczanej i kiszonych ogórków.