kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięsny gulasz to idealne jesienne danie. Nie tylko doskonal rozgrzewa i syci ale też fantastycznie smakuje. Jeśli przygotujemy go dodatkowo z świeżymi leśnymi grzybami zyska fantastyczny aromat i smak.

Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami

Składniki:

Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami

podstawowe

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 średnie marchewki
  • 250-300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
  • 1 l bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 4 listki laurowe
  • 3-5 kulek ziela angielskiego
  • Sól, czarny pieprz, majeranek, macierzanka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami
Mięso z indyka umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić w sporą kostkę. Cebule posiekać w piórka lub w kostkę (wg. upodobań), czosnek i marchewki w plasterki, grzyby w zależności od wielkości w połówki, plasterki lub kostkę.

W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem oraz macierzanką i obsmażyć. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i przesmażyć jeszcze około 5-6 minut. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 45-50 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej marchewkę. Gotować do miękkości (około 8 minut).

W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając.. Dolać nabierkę płynu z gulaszu, wymieszać i dodać do mięsa. Zagotować.

Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy pęczak lub gryczanej i kiszonych ogórków.