Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz pasterski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepszy przygotowany w kociołku nad ogniskiem.

Gulasz pasterski

Składniki:

Gulasz pasterski

 

  • 60 dag chudej wołowiny
  • 5 średnich cebul
  • 300 ml rosołu ( może być z kostki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 3 łyżki smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz pasterski
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć dalej do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, kminek, majeranek, sól i pieprz. Podlać rosołem. Dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką rozprowadzoną wodą. Podawać z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko lub z ziemniakami pure.