SUPERPRZEPIS

Gulasz piwny

  • 4
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Gulasz piwny

bardzo aromatyczny gulasz - ja zrobiłam go z wieprzowiny, ale równie dobry jest z wołowiny

Składniki:

Gulasz piwny

 

  • 800 g chudej łopatki wieprzowej
  • 350 g cebuli
  • 60 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie - zawsze mam jakąś ususzoną kromkę
  • 400 ml jasnego piwa - wzięłam Żywiec
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • 35 g śliwek suszonych - 6 małych śliweczek
  • 60 g drobnych rodzynek
  • ok. 2 - 3 łyżek mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • papryki w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól

 

Sposób przygotowania:

Gulasz piwny
Łopatkę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Wszystkie kawałki obtoczyć lekko w mące, otrzepać i smażyć partiami , do zrumienienia, na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone wkładać do rondla, w którym całość będzie się dusić. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, przełożyć do rondla. Dodać rozdrobnione śliwki, rodzynki, pokruszony chleb i przyprawy. Całość zalać piwem i dusić bardzo pomału, ok. 3 godzin - trzeba pilnować bo gęsty sos lubi się przypalać. Na koniec doprawić gulasz solą. Jeśli sos byłby zbyt gęsty można dolać nieco wody. Uduszoną potrawę dobrze jest zostawić w spokoju przynajmniej na kilka godzin bo gulasz jest najlepszy po odgrzaniu. Podawać z knedlami czeskimi.