Sposób przygotowania:
Gulasz piwny
Łopatkę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Wszystkie kawałki obtoczyć lekko w mące, otrzepać i smażyć partiami , do zrumienienia, na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone wkładać do rondla, w którym całość będzie się dusić. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, przełożyć do rondla. Dodać rozdrobnione śliwki, rodzynki, pokruszony chleb i przyprawy. Całość zalać piwem i dusić bardzo pomału, ok. 3 godzin - trzeba pilnować bo gęsty sos lubi się przypalać. Na koniec doprawić gulasz solą. Jeśli sos byłby zbyt gęsty można dolać nieco wody. Uduszoną potrawę dobrze jest zostawić w spokoju przynajmniej na kilka godzin bo gulasz jest najlepszy po odgrzaniu. Podawać z knedlami czeskimi.
msewka
Pyza
cris
yola