Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Knedlik drożdżowo - bułczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łagodny w smaku, więc dobrze się spisuje jako dodatek do gulaszy.

Knedlik drożdżowo - bułczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedlik drożdżowo - bułczany

 

Sposób przygotowania:

Knedlik drożdżowo - bułczany
Z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrobiłam rozczyn. Gdy rósł, zajęłam się bułką, która powinna być czerstwa. Pokroiłam ją w drobną kostkę, po czym zrumieniam na jednej łyżce masła.Do rozczynu wsypałam mąkę, wlałam letnie mleko, rozbite jajko, rozpuszczone pozostałe masło. Posoliłam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Wsypałam grzanki i dalej wyrabiałam jakiś kwadrans. Po wyrośnięciu uformowałam 4 podłużne wałki. Knedliki gotowałam w dużym garnku w osolonej wodzie przez 20 minut, odwracając w połowie na druga stronę.
Knedlik drożdżowo - bułczany
Ciasto drożdżowe przed dodaniem bułki było raczej luźne
Knedlik drożdżowo - bułczany
Czerstwą bułkę wrocławską pokroiłam jak najdrobniej
Knedlik drożdżowo - bułczany
Zagniatanie ciasta z grzankami wymagało nieco wysiłku
Knedlik drożdżowo - bułczany
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na małe wałki

Tagi:

jajko jajka